הדרך הנפוצה שבה רוב האנשים מתחילים מצגת היא "בוקר טוב, קוראים לי גיא" או "היום אני רוצה לדבר איתכם על…" זוהי לא ממש הקדמה טובה, להקדמה של מצגת יש שלוש מטרות:
-
להשיג את תשומת הלב של הקהל.
-
להציג את הנושא, המטרה או המסר שבו עוסקת המצגת.
-
לתת סקירה וסדר יום מקוצר של העתיד להתרחש
דוברים מתעלמים לעתים קרובות מהנקודה הראשונה הם פשוט מתחילים לדבר בלי ליצור עניין כלשהו בקהל אשר יגרום לו לרצות להקשיב.
חשוב לזכור שאם אתה לא תופס את תשומת הלב של הקהל שלך מיד בתחילת המצגת, ייתכן שלא תצליח להשיג אותו מאוחר יותר.
להלן עשר טכניקות שימושיות שיעזרו לך ליצור פתיחה טובה למצגת ויאפשרו לך לזכות בתשומת לבו של הקהל במהירות ובצורה חיובית.
חשוב לזכור כי לא כל פתיחה מתאימה לכל אחד או אפילו לכל מצגת. אתה מכיר יותר טוב מכל אחד אחר את הנושא ואת יכולות ההצגה שלך ולכן רק אתה תדע לבחור את הפתיחה המתאימה ביותר.
צטט מישהו אחר
ציטוט הוא משפט שנאמר על ידי מישהו אחר ויכול לעזור לך להדגיש את מה שאתה הולך לדבר עליו. כאשר אתה משתמש בציטוט יש צורך לקשור את הציטוט לנושא המצגת שלך.
דוגמא : הנה מנהל המציג שינויים משמעותיים העומדים להתרחש בתוך הארגון: "הדבר היחיד שאנחנו צריכים לפחד ממנו הוא הפחד עצמו" "אלה היו המלים שנאמרו על ידי נשיא ארצות הברית פרנקלין רוזוולט כדי להרגיע את העם האמריקאי בזמנים של השפל כלכלי הגדול. וזה מסר שאני רוצה שכולכם תזכרו כאשר אנחנו מתמודדים עם השינויים הארגוניים שאותם אני רוצה להציג לכם היום".
ספר בדיחה
מגע של הומור בטעם טוב היא דרך מצוינת לשבור את הקרח עם קהל, כלומר להפיג את המתח ולהרגיע את כולם.
המפתח, כמו בציטוט, הוא שהבדיחה חייבת להיות קשורה לנושא עליו אתה הולך לדבר. אחרת, הבדיחה עלולה למשמש כהסחת דעת ללא קשר להומור שטמון בה.
אם אתה לא מרגיש נוח לספר בדיחה (ולא כל אחד יודע לספר בדיחה) כדאי לבחור בטכניקת אחרת. אין דבר גרוע יותר מאשר לראות מישהו מגמגם כאשר הוא מנסה לספר בדיחה.
השתמש בשתיקה
רוב האנשים אינם יכולים להשתמש בטכניקה זו בקלות, אבל אם אתה מרגיש כמו כוכב רוק במהלך המצגת הבאה שלך נסה לבחור בשתיקה כהקדמה למצגת.
נסה לומר מספר מילים ואז הייה בשקט כמה שניות, אמור עוד כמה מילים ואז הייה שוב בשקט.
זוהי דרך מהירה וקלה לשלוט בקהל. רק וודא שאתה יכול לשלוט בקור הרוח שלך כשאתה מבצע את הטכניקה הזו.
ספר סיפור
שיתוף הקהל בסיפור קצר (עם דגש על קצר), היא דרך חכמה להתחיל מצגת. כדי זה יעבוד, הסיפור צריך להדגיש נקודה שאותה תוכל לקשור למצגת.
אמירה נועזת
טכניקה זו כרוכה בהצהרה שמגדירה את נושא המצגת בצורה קצרה ומעוררת מחשבה. אם אתה אומר את זה עם קול חזק,ברור ויציב, הקהל יגיב לזה ויהיה מוכן לשמוע את מה שיבוא בעקבות ההצהרה.
דוגמא: "רוב הסיכויים שמה שתשמעו היום יגרום לכם לזרוק את כל תכולת המקרר שלכם ברגע שתיכנסו הביתה" .
גרום לקהל להשתתף
בטכניקה זו, אתה מתחיל את המצגת שלך על ידי כך שאתה גורם לקהל לעשות משהו, מתרגיל קצר עד תגובה לשאלה. טכניקה זו מעלה את רמות האנרגיה של אנשים. עם זאת, אל תבחר פעילות שיוצרת מהומה בסדר גודל שיקשה על הקהל להתמקד בך לאחר סיום התרגיל. נהל את הפעילות בזהירות.
דוגמא : "לפני שאני מתחיל אני רוצה שכל אחד מכם יפנה אל האדם שיושב לימינו ויספר לו מה הוא אכל היום בבוקר"
שאל שאלה רטורית
שאלה רטורית היא שאלה מעוררת מחשבה שאתה שואל את הקהל, אבל לא מצפה מהם לענות בקול רם. כשאתה שואל את השאלה, אתה רוצה לענות עליה תוך כדי ההקדמה שלך, או זמן קצר לאחר מכן במשך המצגת. אחרת, השאלה רק תבלבל את קהל השומעים. דוגמא בתחילת מצגת המתארת את הממצאים מקבוצת מיקוד לקוחות: "אם היית הלקוח של החברה שלך, מה היה הדבר המתסכל ביותר עבורך?
כאשר אני אשתף אתכם בממצאים שלנו מקבוצות המיקוד של לקוחות החברה אספר לכם מה היו התסכולים העיקרים שהם העלו ומה אתם יכולים לעשות כדי לטפל בהם ולשפר את איכות השירות שאתם מספקים.".
צטט עובדות סטטיסטיות
עם סוג זה של הקדמה, אתה מספק לקהל כמה נתונים סטטיסטיים מעניינים או עובדות אחרות שמיועדות לעורר חשיבה ולעזור להגדיר את המצגת שלך.
טכניקה זו פועלת כאשר העובדות שאתה מדווח אינן ידועות עדיין אבל רלוונטיים למצגת. נסה לשמור על הפתיחה קצרה, כך שלא תעמיס יותר מידי על הקהל עם פרטים שישכחו בקלות.
ערוך רשימה
הקדמה זו כרוכה בשימוש ברשימה קצרה של לפחות שלושה פריטים שיש להם משהו במשותף. בדרך כלל שיטה זו עובדת בצורה הטובה ביותר כאשר אתה מונה את הפריטים ולאחר מכן קובע את מה שיש לפריטים או אנשים במשותף אחד עם השני.
הנה דוגמא: "משה כהן, אברהם לוי ויצחק מזרחי הם שלושה אנשים שכולכם מכירים היטב במחלקה, אלו הם גם שלושה אנשים שהשתמשו בטכניקות התקשורת שאני הולך לתאר לכם היום שעזרה להם להכפיל את ההצלחה שלהם בשנה שעברה".
תן דוגמא מעניינת
בטכניקה זו, אתה מתחיל עם דוגמא, מראה משהו או מתאר מצב שממחיש את נושא הפרזנטציה שלך, ובמיוחד את המסר המרכזי שלה.
כדי להיות יעיל, הדוגמא חייבת להיות רלוונטית וקצרה למדי.הדוגמא אינה המצגת אבל היא נועדה להגדיר את המצגת שתבוא בעקבותיה.
דוגמא טובה לטכניקה זו היא הצגת תמונות של לפני ואחרי מהשימוש במוצר או שירות.
כאשר אתה מכין את הפתיחה שלך, תכנן בזהירות באיזו טכניקה אתה רוצה להשתמש על מנת לרכוש את תשומת הלב של הקהל שלך. התאם את צורת הפתיחה למה שמתאים לך ולאישיות שלך ולמצגת.